Hoe werk je veilig thuis?
Door het coronavirus werken we allemaal veel meer thuis. Ook organisaties die daar eigenlijk nauwelijks voor ingericht zijn. Waar de IT-afdeling normaal grip heeft op netwerken en apparaten die we gebruiken, wordt dat nu een stuk lastiger. Hoe veilig is de wifi thuis en is die thuiscomputer eigenlijk wel up-to-date? De verantwoordelijkheid voor de veiligheid komt nu deels bij jou (de thuiswerker) te liggen. Daarom is het goed om je thuiswerkplek op een aantal punten te controleren, zodat je de basis op orde hebt.

Door het coronavirus werken we allemaal veel meer thuis. Ook organisaties die daar eigenlijk nauwelijks voor ingericht zijn. Waar de IT-afdeling normaal grip heeft op netwerken en apparaten die we gebruiken, wordt dat nu een stuk lastiger. Hoe veilig is de wifi thuis en is die thuiscomputer eigenlijk wel up-to-date?

De verantwoordelijkheid voor de veiligheid komt nu deels bij jou (de thuiswerker) te liggen. Daarom is het goed om je thuiswerkplek op een aantal punten te controleren, zodat je de basis op orde hebt.

Controleer de toegang tot je (digitale) werkplek

Jouw thuisnetwerk, je apparaten en je browser vormen vaak de toegang naar je digitale werkplek. Je wilt voorkomen dat hackers daar op eenvoudige manier mee kunnen liften naar je werkomgeving. Zorg dat je de volgende zaken op orde hebt:

  • Gebruik sterke wachtwoorden (ook op je wifi).
  • Zorg dat een virusscanner is geïnstalleerd.
  • Werk alleen met apparaten die up-to-date zijn.
  • Gebruik een tweede factor (SMS of een token) waar dat mogelijk is.

Met deze acties beperk je de kans dat anderen met je mee kunnen kijken via jouw computer of je account overnemen. Sommige werkgevers hebben ook een digitale werkplek ingericht die je via VPN of een virtuele desktop (bijv. Citrix of RDP) kunt bereiken. Het voordeel is dat je dan in de beveiligde kantooromgeving kunt werken. Nog steeds zul je er dan voor moeten zorgen dat je bovenstaande zaken op orde hebt.

Houd je werkplek 'clean'

Als je normaal op kantoor met gevoelige gegevens werkt, dan zal dat bij het thuiswerken niet veel anders zijn. Pas dus op met het lokaal opslaan, printen en eventuele luistervinken (de buurvrouw zit wellicht ook in de achtertuin).

Bij het downloaden van bijlagen via de webmail worden de bestanden vaak lokaal opgeslagen, ook als je daar niet expliciet om vraagt. Deze kunnen bijvoorbeeld in een tijdelijke map blijven staan en vormen daarmee een risico op een datalek (wie gebruikt het apparaat nog meer?).

Zorg dat je aan het eind van je werkdag je papierwerk ‘gewoon’ opruimt en je digitale werkplek afsluit.

Wissel informatie veilig uit

Bij veilig thuiswerken hoort ook veilig informatie uitwisselen. Het maakt daarbij niet uit of het om e-mail, documenten, telefonie of video-vergaderen gaat.
  • Gebruik geen privé-mail voor kantoorzaken.
  • Vraag je IT-afdeling om een veilige dienst om bestanden uit te wisselen.
  • Als privacy belangrijk is, denk dan heel goed na bij 'gratis' diensten....
  • Gebruik een koptelefoon bij (video)bellen. Naast beter geluid vaak ook beter voor de privacy.

Bij het uitzoeken wat wel en wat geen geschikte tools/websites zijn, mag je van je IT-afdeling een actieve rol verwachten. Zij weten wat de risico’s zijn en wat vanuit wet- en regelgeving vereist is. Naast de keuze voor een goede tool, hoort daar natuurlijk ook een goede werkinstructie bij.

Wees extra alert op phishing

Bij het uitzoeken wat wel en wat geen geschikte tools/websites zijn, mag je van je IT-afdeling een actieve rol verwachten. Zij weten wat de risico’s zijn en wat vanuit wet- en regelgeving vereist is. Naast de keuze voor een goede tool, hoort daar natuurlijk ook een goede werkinstructie bij.

Meer tips

Met bovenstaande tips kun je veilig thuis aan het werk. Mocht je vragen hebben, neem dan contact met ons op via info@surity.nl.

Nog veel meer tips over cyberveiligheid thuis en op het werk kun je vinden op https://www.veiliginternetten.nl en https://www.alertonline.nl.

Neem direct contact op met Michiel Beijer via michiel@surity.nl of mobiel op 06-53909872.

Meer berichten

Neem contact met mij op.

Laat hieronder uw naam en nummer achter en wij nemen contact met u op.

Dank je!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!